Комунальне підприємство «Нововолинськводоканал» Нововолинської міської ради є стратегічним підприємством комунальної сфери, яке, незважаючи на складну епідеміологічну ситуацію, цілодобово надає мешканцям воду, збирає стічні води та виконує їх очищення на міських очисних спорудах каналізації.

     Основною групою споживачів є населення  – 20 886 абонентів.

     Сьогодні комунальне підприємство «Нововолинськводоканал» Нововолинської міської ради, як і вся галузь житлово-комунального господарства держави, переживає нелегкі часи. Впродовж останніх років певна частина населення поступово звикала до думки, що за спожиту воду  можна і не платити. Проблема заборгованості з оплати спожитих послуг стала ще більш складнішою.

      Станом на 1 листопада 2021 року дебіторська заборгованість по населенню за надані послуги водопостачання та водовідведення становить 10190,7 тис. грн., що суттєво впливає на фінансово – економічний стан підприємства.

      Деякі громадяни спромоглися «надбати» значних боргів за отримані послуги. Не реагуючи на попередження та звернення про необхідність оплати за спожиту воду і водовідведення, злісні неплатники продовжують завдавати шкоди не лише Водоканалу, а й сумлінним абонентам, яких – більшість.

     Комунальне підприємство «Нововолинськводоканал» Нововолинської міської ради розпочало посилену роботу з боржниками. У випадку заборгованості за послуги будуть проводитися роботи по індивідуальному обмеженню послуг водопостачання та водовідведення боржникам житлових будинків в приватному секторі та багатоповерхівках. Відновлення комунальної послуги в повному обсязі буде здійснюватися за умови повного погашення заборгованості. Відновлення надання послуги здійснюватиметься за рахунок споживача (боржника).

     Якщо у споживачів накопичилась велика сума боргу, то її стягнення також проводиться через суд із залученням виконавчої служби.

     «06» липня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 23.03.2021 №1061/5, яким внесено зміни до наказу від 16.04.2019 року №1203/5 «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках».

     Дані зміни пришвидшують арешт рахунків боржника згідно відкритого виконавчого провадження по факту заборгованості за комунальні послуги.

     Працівниками Державної виконавчої служби вчиняється ряд заходів для примусового виконання рішень, а саме:

– звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами;

– звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника;

– вилучення в боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні;

– заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем;

– інші заходи примусового характеру, передбачених Законом України “Про виконавче провадження”, серед яких є звернення до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України.

     Боржник також втрачає право на отримання субсидії.

      Щоб не потрапити в подібні ситуації і не псувати собі настрій, рекомендуємо споживачам сплатити заборговане або реструктуризувати борги, для мирного вирішення даного питання! Натомість, справи злісних боржників, які навіть не намагаються вирішити питання з заборгованістю, передаються до виконавчої служби! Або будуть відключені від системи водопостачання.

      Комунальне підприємство  «Нововолинськводоканал” Нововолинської міської ради йде на зустріч кожному, хто готовий повернути підприємству кошти, навіть якщо частинами. Цей крок дозволить вам зменшити свої боргові зобов’язання.

     Тому, звертаємось до Вас з розумінням віднестись до наших з Вами проблем і вчасно розраховуватись за отримані послуги.  Адже, поточний ремонт водопровідних та каналізаційних мереж, ліквідація аварій, сплата за спожиту електроенергію, виплата заробітної плати працівникам, сплата податків, закупівля матеріалів, запчастин проводиться за кошти отримані від наданих послуг.

     Ми щиро вдячні мешканцям міста, які щомісяця вчасно розраховуються за  послуги Водоканалу і сподіваємося, що боржники  все ж вирішуватимуть питання погашення боргів у добровільному порядку, не доводячи справу до судів та до відключення від мереж центрального водозабезпечення.

     Пам’ятаймо, що КП « Нововолинськводоканал» НМР – це власність територіальної громади міста, і від нас з Вами залежить наш загальний добробут.

     Вода – це саме життя, а її нестача – велике нещастя для людей. Цінність питної води з року в рік зростає і в майбутньому вона може стати дефіцитом, дорожчим за будь-які скарби світу. Для того щоб  берегти і раціонально використовувати водні ресурси рекомендуємо встановлювати прилади обліку води (квартирні водолічильники).

Ми працюємо для Вас!