У вересні-жовтні 2021 року Комунальним підприємством  «Нововолинськводоканал» Нововолинської міської ради була проведена інвентаризація особових рахунків своїх абонентів, робота з виявлення фактів самовільного безоблікового водокористування, а також перевірка наявності у споживачів необхідної технічної документації (технічних умов на приєднання до централізованого водопостачання і водовідведення).

           Робочою групою з контролю за раціональним використанням води було встановлено, що деякі мешканці приватної забудови (села Низкиничі, селища Шахтарського та проспекту Дружби, р-н дачного масиву) дозволили собі самовільно підключитися до мереж водопостачання та водовідведення. 

           Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008р. за №190 із змінами (надалі Правила), чітко визначено, які підключення вважаються безобліковими та які штрафні санкції за це передбачено.

          Таким чином,  водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними.

          Відповідно до вимог Правил, самовільне приєднання до системи комунального водопостачання й каналізації заборонено.

         Так, у розділі IV п.6 Правил йдеться про те, що у разі самовільного приєднання до систем централізованого питного водопостачання та/або централізованого водовідведення виконавець послуги  з централізованого водопостачання/централізованого водовідведення (Нововолинськводоканал) проводить розрахунок витрат води за пропускною спроможністю водопровідного вводу при швидкості руху води в ній 0,7 м/с та дією її повним перерізом цілодобово або з урахуванням графіка подачі води.

         Розрахунковий період при самовільному приєднанні встановлюється з дня початку такого приєднання. Якщо дату початку самовільного приєднання виявити неможливо, то період самовільного користування становить тридцять діб.

         При стандартному діаметрі труби 15 мм  споживання за відповідною формулою складає 0,43 куб. м за годину; за добу – 10,32 куб.м; за місяць доведеться сплатити за 314 куб.м. При діючому тарифі на послуги водопостачання  це складе 10657,17 грн. Відповідно, при більшому діаметрі труби, сума нарахування збільшиться.

        Також розділі IV п.2 Правил визначено, споживачі, у яких виявлено порушення, відповідно до цього пункту підлягають відключенню від системи централізованого питного водопостачання та/або централізованого водовідведення, а витрати на від’єднання/приєднання оплачуються цими споживачами.

        Порушники зможуть відновити постачання води тільки після отримання технічних умов та повної оплати рахунків за самовільне приєднання та виконання робіт з відключення-підключення. Після цього будуть укладені договори із споживами та відкриті особові рахунки.

        Водоканал  застерігає своїх споживачів від самовільного приєднання до систем водопровідно-каналізаційних систем, адже своїми діями Ви завдаєте збитків підприємству, яке є комунальною власністю (тобто власністю громади), та  створюєте передумови для погіршення загального стану водопостачання нашого міста. При несанкціонованому підключенні як правило не проводяться дезінфекція і промивання мереж споживача, що погіршує санітарно-епідеміологічний стан мереж.

         КП «Нововолинськводоканал» НМР закликає, як приватних осіб, так і підприємців, які свого часу самовільно підключились до міських мереж водопостачання та водовідведення та не мають особового рахунку, з метою уникнення значних штрафних санкцій, врегулювати свої відносини з Водоканалом належним чином.


Адміністрація КП «Нововолинськводоканал» НМР