☯️ Правильне розташування речей в просторі може залучити позитивну енергію, зберегти нерви, заощадити час і навіть – сімейний бюджет. Це стосується і лічильника води. Якщо у квартирі його встановити досить просто, то у приватних домогосподарствах потрібно все робити по феншую. Інакше – водоканал не прийме ваш лічильник на облік. І замість сприятливих потоків енергії та дзюрчання води з-під крана, у вас будуть здавати нерви і гнівні епітети річкою литися з вуст.


❗️Головні правила феншую при встановленні приладу обліку води у приватному секторі прописані в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» №2119-VIII від 22.06.2017 р., Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку та Технічному регламенті засобів вимірювальної техніки.


✅Принцип №1: ставити лічильник води у колодязі.Прилад комерційного обліку води (лічильник) у приватному будинку встановлюється у колодязі. Не в ямі поблизу будинку, не в літній кухні чи в дворі. Лічильник встановлюється у точці приєднання до централізованої мережі водопостачання, тобто у колодязі за територією двору.Якщо колодязя немає, його необхідно збудувати відповідно до Державних будівельних норм: глибина – залежно від глибини залягання водопроводу, ширина – не менше 1 м.


✅Принцип №2: «мокроходи» бережуть нерви і гроші«Мокроходи» – це ті лічильники, які працюють під водою. Вони обов’язково повинні мати такі технічні характеристики:- гарантований антимагнітний захист та/або датчик використання магніту;- ступінь захисту IP 68 (можливість роботи у затопленому стані);- міжповірочний інтервал – не менше 4 роки;- термін експлуатації – не менше 12 років. Для мешканців приватного сектору достатньо лічильника діаметром 15 мм.


👉І насамкінець…Після встановлення приладу обліку води в колодязі необхідно прийти в КП «Нововолинськводоканал» НМР написати заяву на опломбування нововстановленого лічильника. Якщо ви чітко дотримувалися вищезазначених принципів, то лічильник опломбують і водоканал прийме його на облік.


☯️У подальшому, щоб доля була до вас прихильною, необхідно просто щомісяця подавати показники, вчасно сплачувати за фактичну спожиту воду (скинуті стоки в каналізацію) і раз на кілька років проводити повірку пристрою🙂.