Комунальне Підприємство «Нововолинськводоканал» інформує про продовження терміну для  добровільного  узаконення самовільних підключень до систем централізованого водопостачання та водовідведення до 30.11.2021 року. Причиною відтермінування стало Рішення  Державної  комісії  ТЕБ  та  НС  від  05.11.2021р. встановити з 08 листопада 2021 року «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 на території Волинської області.

         Введення карантину спричинило низку обмежень, які завадили у проведенні робіт по відключенню і ліквідації пристроїв (споруд), які були змонтовані без належних на те дозвільних документів.

         Кодексом України  про адміністративні правопорушення, зокрема ст.103-1 (порушення правил користування енергією, водою чи газом) передбачено адміністративна відповідальність за порушення правил користування послугами водопостачання в частині самовільного втручання, переобладнання інженерних мереж.

         Крім того, передбачено і кримінальну відповідальність за самовільне і безоблікове водовикористання (ст.188ˡ  Кримінального кодексу України ) – Викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання. Дана стаття передбачає штраф від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

        По закінченню   карантинних обмежень, пов’язаних з «червоною зоною» інспекція з контролю за раціональним використанням води та скидом стічних вод Комунального підприємства «Нововолинськводоканал» за участі муніципальної варти та поліції розпочне роботу по  виявленню та ліквідації несанкціонованих підключень.

        Тому, Водоканал ще раз закликає недобросовісних споживачів, які здійснили самовільне підключення до централізованої системи водопостачання та водовідведення і не оплачують при цьому вартість послуг, у вас є можливість добровільного звернення  для приведення правовідносин у відповідність до вимог чинного законодавства без застосування  санкцій Адміністративного та Кримінального кодексу України.

     Адміністрація підприємства