Цього та минулого року багато хто з Нововолинської громади вимушено покинув свою домівку. Як правило, мешканці, оселі котрих оснащені лічильниками води, світла, газу, перед від’їздом перекривають вентилі. Відповідно нарахування проводиться за показниками приладів обліку, які щомісяця зобов’язані передавати споживачі. Тоді і мороки з перерахунками немає.
А що робити тим, у кого відсутній квартирний лічильник на воду? Хто не опломбував ввід води перед від’їздом? У такому випадку законодавством визначені умови проведення перерахунку за невикористання водопостачання та водовідведення.


🙂Хто?
Правом на перерахунок розміру плати за водопостачання та водовідведення може скористатися споживач за двох умов:
1) в оселі не встановлений лічильник води;
2) споживач та члени його сім’ї не перебували вдома понад місяць.


📌Що необхідно?
Для проведення перерахунку за водопостачання та водовідведення необхідно перш за все мати офіційні документи, що підтверджують факт не проживання. Серед них:
✅закордонний паспорт громадянина України з копіями першої та сторінки з відмітками про в’їзд та виїзд за межі України;
✅довідка, видана працівниками Державної прикордонної служби України (із зазначенням дати перетину кордону, дати повернення в Україну);
✅довідка внутрішньо переміщеної особи;
✅довідка про кількість зареєстрованих осіб;
✅довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання;
✅посвідчення про відрядження.
До цих документів потрібно додати довідку, видану на підставі акту обстеження на факт не проживання особи за місцем реєстрації, підписаного не менш як трьома сусідами та представниками спеціальної комісії. Акти обстеження видаються відповідно до розпорядження міського голови Нововолинської міської ради «Про уповноваження щодо складання актів про фактичне проживання (не проживання) громадян» від 21.02.2022 №18-р.
Усі довідки та документи повинні містити номер реєстрації документа, дату видачі та печатку організації.


🟦Куди звертатися?
Разом із вищезазначеними документами споживач звертається до працівників абонентського відділу КП «Нововолинськводоканал» НМР для проведення перерахунку послуг водопостачання та водовідведення – пише відповідну заяву. Перерахунок проводиться протягом місяця. Результат перерахунку відображається у новому рахунку на оплату.


❓Що передбачає Закон?
Згідно з Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» всі приміщення обов’язково мають бути обладнані вузлами обліку (лічильниками) – комерційним та розподільчим. Облаштування кожного споживача лічильниками води є вимогою чинного законодавства, і аж ніяк не забаганкою водоканалу.


👍При встановленні лічильника води жодних документів для перерахунку не потрібно. Ви просто щомісяця передаєте показник лічильника. Це – запорука правильних нарахувань за спожиті послуги водопостачання та водовідведення.
У разі відсутності спожитих обсягів води за лічильником до розрахунку береться середньомісячне споживання послуг споживача за попередні 12 місяців. Через три місяці, якщо споживач не подає показників, водоканал зобов’язаний здійснювати розрахунки з ним як зі споживачами, у яких немає лічильника води.


КП «Нововолинськводоканал» НМР