Povirka_lichylnykiv_2018-09-18 22 червня 2017 року прийнято Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набрав чинності 02.08.2017 року (надалі – Закон). Абзацом 2 п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону зобов’язано органам місцевого самоврядування  забезпечити перегляд порядків формування тарифів на послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання для суб’єктів природних монополій та суб’єктів, що провадять діяльність на суміжних ринках, зокрема в частині виключення зі структури тарифів витрат на встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного та розподільного обліку теплової енергії та води.

     Відповідно до вимог Закону, рішенням виконавчого комітету Нововолинської міської ради №307 від 16.11.2017р. підприємству «Нововолинськводоканал» були встановлені тарифи,  відповідно до якого з діючих структур тарифів було вилучено витрати, пов’язані з обслуговуванням та повіркою  індивідуальних засобів обліку води.

     Відтак, з 8 грудня 2017 року повірка та ремонт засобів обліку води, які знаходяться у власності фізичних осіб, здійснюється за кошти споживачів.

 Повірка квартирних лічильників холодної води здійснюється на підприємстві «Нововолинськводоканал», дільниця повірки лічильників, телефон (03344) 22966,  мобільний 0673320501.

     Абоненту необхідно звернутися на підприємство із заявою. Після чого, майстер дільниці повірки лічильників в телефонному режимі погоджує зі споживачем дату та час, коли до нього прийде працівник Водоканалу для проведення робіт по демонтажу лічильника.
Якщо при обстеженні вузла обліку, лічильник можливо демонтувати, працівник фіксує в акті про демонтаж лічильника на повірку, останні показники лічильника, знімає реєстраційну пломбу (розпломбовує) і демонтує лічильник. Демонтований лічильник працівник  доставляє на повірку. Повірка лічильника здійснюватиметься у строк, що не перевищує одного календарного місяця. В цей період нарахування за водоспоживання проводиться згідно з середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці. За умови проходження приладом обліку повірки представник  Водоканалу зв’язується зі споживачем та домовляється про дату та час візиту працівника для встановлення повіреного лічильника.
Після виконання робіт працівник складає акт в 2 примірниках з наступною інформацією:

  • дата проведення робіт;
  • ПІБ працівника, що виконував роботи;
  • тип, заводський номер та показники встановленого лічильника;
  • контактні телефони підприємства  «Нововолинськводоканал», за якими мешканець зможе звернутися у випадку некоректної роботи приладів.
  • дату наступної повірки.

    Зазначений документ даватиме право проводити розрахунки за показами лічильника.

 У випадку, якщо споживач відмовиться від здійснення повірки або здійснить її у строк, що перевищує один місяць, нарахування оплати послуг централізованого водопостачання та водовідведення проводитиметься згідно норм водоспоживання.

     Вартість робіт з періодичної повірки одного водолічильника становить 162,42 грн, згідно рішення  виконавчого комітету Нововолинської міської ради №46 від 22.02.2018р.

     Відповідно до п. 17 ст. 1 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», періодична повірка засобів вимірювальної техніки – повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал). Для лічильників води міжповірочний інтервал встановлено терміном  4 роки.