ЯКИМИ ЗАКОНАМИ ПЕРЕДБАЧЕНА ПЛАТА ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ?

  • Закон України «Про житлово-комунальні послуги».
  • Постанова КМУ № 690 (зі змінами), якою затверджені нові «Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» та Типові договори про надання послуг.
  • Постанова КМУ № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньо будинкових систем про надання комунальних послуг »
  • Постанова КМУ № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

ЩО ТАКЕ ПЛАТА  ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ?

     Відповідно до п.11 ч.1 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (зі змінами внесеними відповідно до Закону №1060) – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних  з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води  (у разі їх наявності у будівлі споживача), а також за виконання  інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням абонентів (крім обслуговування та  поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання та водовідведення).


ЩО ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО  ПЛАТИ  ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ КП «НОВОВОЛИНСЬКВОДОКАНАЛ» НА 2022 РІК?

–  абонентский супровід (здійснення обліку обсягу спожитих послуг, нарахування плати за спожиті послуги, переоформлення особових рахунків, реєстрація приладів обліку у споживачів, обробка отриманої інформації про показники лічильників, програмне забезпечення для ведення обліку нарахувань);

   –   друк та доставку квитанцій;

   –  оплату послуг банків та інших установ з приймання та перерахування коштів споживачів (у разі укладання договору з банком);

   – звірку даних, виготовлення довідок на продаж і т.п;

    – інформування управлінь соціального забезпечення;

     Дані витрати не включаються при розрахунку діючих тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення відповідно до пункту 24 Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого КМУ № 869.

     При цьому звертаємо увагу, що витрати на проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту ( у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у приватних будинках (приміщеннях) та у квартирах (приміщеннях ) багатоквартирного будинку (квартирні лічильники води) не включатимуться до складу плати за абонентське обслуговування.

     Відповідно до вимог с.17 Закону №1314-VII , періодична повірка, обслуговування та ремонт ( у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води у квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку (споживачів комунальних послуг ).


ЯКИЙ МЕХАНІЗМ  НАРАХУВАННЯ І СПЛАТИ АБОНЕНТСЬКОЇ ПЛАТИ?

      Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців в квартирі та спожитої води.

     Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент місяць не користувався водою, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату прийдеться сплатити, яка в платіжному документі  виділяється в окрему графу.

     Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний послугам з централізованого водопостачання та водовідведення.  Кошти споживачами сплачуються на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання та водовідведення.

     Для абонентів КП “Нововолинськводоканал” плата за абонентське обслуговування з 1 вересня 2022 року на одного абонента становить  10,42 гривень:

–  централізоване водопостачання – 5,21 грн. (з ПДВ);

–   централізоване водовідведення – 5,21 грн.(з ПДВ).

     У випадку несплати  плати за абонентське обслуговування, може бути:

– обмеження або припинення надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення;

– відмова у призначені субсидії;

– зміна порядку нарахування пільг з оплати комунальних послуг;

– нарахування пені;

– стягнення заборгованості у судовому порядку.


У ЯКИХ ВИПАДКАХ  НЕ   НАРАХОВУЄТЬСЯ  АБОНЕНТСЬКА  ПЛАТА

1) споживачам багатоквартирних будинків, які визначилися з моделлю договору шляхом прийняття такого рішення загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку і обрали договірні відносини:

– за колективним договором про надання відповідних комунальних послуг;

– договору колективного споживача про надання відповідних комунальних послуг.

2)  у разі відмови споживача від користування послугами централізованого водопостачання та/або водовідведення і від’єднання від мереж за його письмовою заявою.

      За всіма іншими типами договорів передбачених законодавством абонентська плата сплачується водоканалу.


КИМ ЗАТВЕРДЖУЄТЬСЯ ТА РЕГУЛЮЄТЬСЯ РОЗМІР ПЛАТИ ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ?

     Граничний розмір плати встановлюється відповідно  до   постанови Кабінету Міністрів України №808 від 21.08.2019р.  зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ № 928 від 01.09.2021р. Її граничний розмір згідно даної Постанови не може перевищувати:

– з 01.01.2022р.  централізоване водопостачання – 35,19 грн.,  централізоване водовідведення – 35,19 грн.;

– з 01.07.2022р.  централізоване водопостачання – 36,88 грн.,  централізоване водовідведення – 36,88 грн.;

– з 01.12.2022р.  централізоване водопостачання – 38,07 грн.,  централізоване водовідведення – 38,07 грн.;

     Розмір плати за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/міс.

     Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому не затверджується органом місцевого самоврядування.

     До повноважень органів місцевого самоврядування належать встановлення цін/тарифів на комунальні послуги відповідно до п.3 ст.4 Закону України  «Про житлово-комунальні послуги».

     Комунальні послуги (відповідно до п.2 ч.1 ст.5 Закону України  «Про житлово-комунальні послуги») – це послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, послуги централізованого водопостачання та/або водовідведення, поводження з побутовими відходами.


Плата за абонентське обслуговування затверджена наказом КП “Нововолинськводоканал” НМР №104у від 05.08.2022 року “Про затвердження розміру та введення в дію плати за абонентське обслуговування”

Адміністрація КП «Нововолинськводоканал» НМР